Punainen pumppuresiina halkoo vihreää peltomaisemaa.
Resiinaretki Jokioisten Museorautatiellä on elämys.

Jokioisten Museorautatiellä voit höyryjunan lisäksi nauttia matkasta myös pumppuresiinalla. Resiinan kyydissä voit matkustaa omaan tahtiin, nauttia kauniista maalaismaisemista ja pysähtyä matkalla vaikka Santavaihteen nuotiopaikalle grillailemaan tai syömään eväitä.

Punainen pumppuresiina kiitää vauhdiklla eteenpäin.
Resiinaretkellä voi kokea myös vauhdin hurmaa.

Vuokrattavat resiinat ovat kahden hengen pumppuresiinoita, joissa kahden pumppaajan lisäksi voi matkustaa kaksi matkustajaa. Resiinoita on yhteensä neljä kappaletta, joten voit lähteä matkaan myös ystävien kanssa!

Monta pumppuresiinaa peräkkäin radalla.
Pumppuresiinaretkelle pääset isommallakin porukalla, sillä vuokrattavia resiinoita on useita.

Resiinoita voi vuokrata Jokioisten Museorautatien puolivälissä olevalta Minkiön asemalta kapearaidemuseon aukioloaikoina. Resiinoita ei vuokrata sunnuntaisin kesä-heinäkuussa, lauantaisin elokuussa eikä aikoina, jolloin radalla on kulussa tilausjunia. Mikäli haluat olla varma siitä, että saat resiinan käyttöösi voit tehdä ennakkovarauksen resiinasta.

Pumppuresiinoissa sekä pumppaajat, että matkustajat seisovat. Pumppaajat pitävät kiinni pumpun kahvoista ja matkustajat keskellä olevasta pyöreästä kahvasta. Toinen pumppaajista huolehtii myös jarruttamisesta resiinan kannella olevalla jarrupolkimella. Pumppukahvojen ja kädensijojen korkeuden takia resiina ei suositella aivan perheen pienimmille, mutta kouluikäiset pystyvät jo aikuisen ohjauksessa ja avustuksella käyttämään resiinaa.

Resiinaretken suunnittelu

Resiinaretkelle lähdet aina Minkiön asemalta. Minkiön asemalle on opastukset sekä Pori-Helsinki 2-tieltä, että Turku-Hämeenlinna 10-tieltä. Minkiön aseman risteykseen pääsee arkisin myös linja-autolla Forssasta, Jokioisilta ja Humppilan rautatieasemalta (linja-auton kääntöpaikka aseman eteläpuolella laiturin vieressä). Helsingistä ja Porista on myös pikavuoroyhteys Latovainioon 2-tielle, josta on puolen tunnin 3 km kävelymatka Minkiön asemalle.

Punainen laavu ilta-auringon loisteessa.
Museorautatien oma laavu on oiva resiinaretken taukopaikka.

Minkiön asemalta resiinalla voi pumpata kevyemmän reissun Jokioisten suuntaan, jolloin heti matkan aluksi on suomen vanhimman rautatiekäytössä olevan rautatiesillan eli Jänhijoen sillan ylitys. Jokioisten asemalle matkaa on 6 km ja matkalla voi pysähtyä joko piknikille metsän varteen tai yhdelle radan seisakkeista. Jokioisten asemalla on puucee.

Kahvipannu ja makkara nuotiolla.
Kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa laavulla onnistuu myös makkaran grillaus ja vaikka nokipannukahvien keitto.

Toinen mahdollisuus on pumpata Humppilan suuntaan, jolloin vastassa ovat radan kovimmat ylämäet. Toisaalta takaisin tullessa vauhtia antavat hyvät alamäet!

Matkan puolivälissä on entisen Santavaihteen kohdalla laavu, puucee ja nuotiopaikka, jossa voi vaikka paistaa makkarat, pihvit, mehevät kasvikset tai muut grilliherkut kunhan metsäpalovaroitus ei ole voimassa. Puut tulentekoa varten kannattaa pyytää mukaan Minkiöltä.

Santavaihteen jälkeen on vuorossa radan jyrkin mäki Huhdin mäki, jonka jälkeen on suoraa rataa Humppilan asemalle. Humppilassa asemalla on vanha halkokatos, jossa on hyvä pitää suojaa sateisena päivänä eväitä syödessä ja jos ilma on aurinkoinen voi eväät nauttia vaikka aseman penkeillä istuen. Aivan Humppilan aseman läheisyydessä Turku-Toijala radan toisella puolen on Humppilan uimapaikka Koiviston Lammi hiekkarantoineen ja hyppytorneineen. Resiinaretken lomassa voi siis jopa pulahtaa uimaan!

Vettä, juomia, kahvia, pullaa, jäätelöä ja pikku purtavaa voi ostaa Minkiön aseman kahviosta ennen resiinaretkeä tai sen jälkeen.

Ihmisiä istumassa laavulla nuotion ympärillä.
Laavulla voi viettää taukoa resiinaretken lomassa isommallakin porukalla.

Resiinoiden ennakkovaraukset

Voit varata resiinoita ennakkoon tilausliikennemyynnistä tai Minkiön asemalta sen aukioloaikoina, katso oikealla, tai puhelimitse suoraan Minkiön asemalta numerosta (03) 433 3235.

Hinnat

Resiinoiden vuokraus maksaa seuraavasti (hinta sisältää myös halutessa opastuksen kapearaidemuseoon):

resiinapiletti 1. tunti: 10 euroa/hlö (alle 13 vuotiaat 5 euroa/hlö)
resiinapiletti seuraavat alkavat tunnit: 5 euroa/hlö (alle 13 vuotiaat 2,5 euroa/hlö)
resiinapiletti 4 tuntia tai koko päiväksi: 25 euroa/hlö (alle 13 vuotiaat, 12,50 euroa/hlö)
resiinapiletti Yöpyminen laavulla: 25 € / hlö: (alle 13 vuotiaat, 12,50 euroa/hlö) - lähtö Minkiöltä klo 17:30-18:00 ja resiinoiden palautus seuraavana aamuna klo 11:00 mennessä

Maksu käteisellä tai kortilla Minkiön asemalle resiinaa vuokrattaessa.